Werk aan je gezondheid met de Vitaliteit Toolkit
Welkom op de Vitaliteitspagina van de Unicoz Academie! Hier duiken we samen in de wereld van welzijn en gezondheid, waarbij we ons richten op alle aspecten die bijdragen aan een vitaal leven. Of je nu op zoek bent naar inspiratie om werk en privé beter in balans te brengen, tips wilt om fysiek fit te blijven, of nieuwsgierig bent naar het creëren van een gezonde werkplek, wij hebben het allemaal!
Vanuit de werkgroep Vitaliteit is de Vitaliteit Toolkit ontwikkeld, hierin vind je 6 onderdelen die samenhangen met je vitaal en gezond voelen.
Bij een goede werk-privébalans voel je je goed en gezond. Je hebt genoeg vrije tijd om na je werk uit te rusten en weer op te laden. Doe wat je het liefste doet. Lees een mooi boek of breng je tijd door met je partner en/of gezin en vrienden. Een scheve balans vergroot het risico op (emotionele) vermoeidheid, piekeren of een burn-out.
Wij bieden je tips en tools aan op het gebied van werkplezier, werkdruk, diverse soorten van verlof, omgaan met je financiën, en (tijdelijk) minder werken.
Fysiek fit zijn, is bewegen en een gezonde leefstijl hebben. Als de fysieke motor niet goed draait, draait alles daaromheen ook minder goed. Bevorder daarom je eigen fitheid door dagelijks te bewegen en gezond te leven.
Dit onderdeel biedt instrumenten met name gericht op bewegen, voeding, verslaving, slaap en wat er nodig is om in algemene zin fit zijn.
Gezond werken heeft o.a. te maken met het hebben van een gezonde werkplek, weten wat de mogelijkheden- en faciliteiten van hybride werken zijn en de intrinsieke factoren die meespelen om op een fijne plek je werkzaamheden uit te kunnen oefenen.
Om te checken of je fysieke werkplek op jou is afgesteld kan je gebruik maken van een checklist “instellen van je werkplek.
Mocht er daarna een ergonomisch werkplek onderzoek beeldscherm nodig zijn, dan kun je hierover in gesprek gaan met je leidinggevende.
Verschillende momenten in je leven hebben gevolgen voor je relatie met werk en je inzetbaarheid. Een paar grote levensgebeurtenissen zijn hier benoemd waarbij tips en tools aangereikt worden om hiermee aan de slag te gaan.
HR heeft hiernaast, indien de informatie op de site niet voldoende is, ook contact met specifieke aanbieders die behulpzaam kunnen zijn bij maatwerk situaties. Als dit op jou van toepassing is, neem dan contact op met je leidinggevende zodat eventueel samen met HR naar een oplossing gezocht kan worden.
Mentaal sterk zijn betekent dat je je gevoelens, gedachten en gedrag kunt managen. Je neemt de regie en doet wat nodig is om je doelen te bereiken.
Kijk hier voor tips en adviezen o.a. op het gebied van werkstress, het vergroten van je veerkracht, omgaan met feedback en conflicthantering en mindfulness.
Zit je niet lekker in je vel? Blijf er niet mee rondlopen en zoek hulp. Bespreek het met je leidinggevende of vraag advies aan de bedrijfsarts of HR. Zij kunnen je verwijzen naar passende hulp of training.
Wij vinden het belangrijk dat je met plezier en gezond & vitaal naar het werk gaat en kunt blijven gaan. Hierin heb je zelf de regie. Kun je door ziekte niet meer werken, ga dan in overleg met je leidinggevende. Voor advies kun je bij de bedrijfsarts, POB-er of HR terecht. Ook als je dreigt uit te vallen.
In het handboek ziekteverzuim & inzetbaarheid kun je lezen wat de rollen en taken van de bedrijfsarts, de POB-er en HR zijn. Hiernaast is ook beschreven wat jouw leidinggevende- en wat jezelf moet doen als je ziek wordt.
Onlangs is ook het Arbobeleid van Unicoz vastgesteld.
Arbobeleid is het beleid dat een werkgever binnen zijn organisatie voert op het gebied van arbeidsomstandigheden. Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond werken. De mate van bescherming die zij moeten bieden, is door de overheid vastgelegd in de Arbowet, het Arbo besluit en de Arbo-regeling. Om deze wetten na te leven dient elke organisatie arbobeleid te voeren.
In dit document wordt een toelichting en uitwerking van het arbobeleid gegeven zoals dit binnen de Unicoz-onderwijsgroep van toepassing is.
Ook is hierin aangegeven wat de rol is van de preventiemedewerkers en de in- en externe vertrouwenspersonen waar je terecht kan indien dit nodig is.
Helaas zijn onze berichten alleen te lezen als je ingelogd bent. Klik hier om in te loggen.